تیلاپیا از جمله ماهیانی است که بخوبی فیله میشود و گوشتش تیغ ندارد. البته در مقایسه با بسیاری از ماهیهای پرورشی و دریایی پرطرفدار در ایران مثل قزل آلا یا ماهی سفید، فاقد آن طعم و مزهای است که از ماهی انتظار میرود، اما بیتیغی فیله آن و همینطور نزدیکی مزه آن به مزه گوشت مرغ موجب شده تا از بازار خوبی در ایران برخوردار باشد
اکثر گونه های تیلاپیا از پلانکتونها و جلبکها تغذیه میکنند که تأمین آنها در اکوسیستم های آبی بسیار ساده و ارزان است. به همین علت، قیمت تمام شده این ماهی پایین است.
ضمن اینکه رشد و زاد و ولد سریع و مقاومت بالا در برابر بیماریها، پرورش این نوع ماهی را بسیار اقتصادی و توجیه پذیر میسازد.
مطالعات نشان داده است که این ماهی پرورشی میزان بالایی اسید چرب امگا ۶ دارد. ماهی پرورشی پرطرفدار به نام تیلاپیلا یا تیلاپیا(Tilapia)، ممکن است به علت سطح پایین اسید چرب امگا ۳ و میزان بالای اسید چرب امگا۶ به قلب شما آسیب بزند. تحقیقات جدید نشان دادهاند که این ترکیب به ویژه برای بیمارانی که مشکلات قلبی، آرتروز، آسم و دیگر بیماریهای مربوط به التهاب بیش از حد دارند، مضر است.
البته ممکن است این برای همه مشکلساز نباشد. یعنی خوردن تیلاپیلا بیش از خوردن همبرگر برای افراد عادی مشکل ایجاد نمیکند.
سخنگوی انجمن رژیم درمانی آمریکا در مورد توزیعکنندگان گفت: این صنعت باید راههای پرورش ماهی را اصلاح نماید. ایده کلی پرورش ماهی خوب است، ولی در این صنعت برای تغذیه ماهی از غذاهای ارزان استفاده میشود تا قیمت ماهی پایین نگه داشته شود و این مسئله تاثیر بدی روی کیفیت تغذیهای ماهی میگذارد.
محققان مصرف دو وعده ماهی در هفته را توصیه میکنند که بهتر است از ماهیهای چرب از قبیل سالمون استفاده شود. اولین دلیل آن افزایش اسیدهای چرب امگا ۳ است.
اما هیچ کس به تاثیرات تغذیهای ماهی پرورشی که به طور انفجاری افزایش مییابد توجهی نکرده است (ماهیهای پرورشی ۲/۹ درصد افزایش سالانه دارند اما ماهیهای دریایی ۴/۱ درصد در سال افزایش مییابند.) به ویژه تیلاپیلای ارزانقیمت از نظر محبوبیت، رشد روزافزون دارد.
در این مطالعه از کروماتوگرافی گازی برای تجزیه و تحلیل اسیدهای چرب ۳۰ نوع ماهی پرورشی و دریایی پر مصرف استفاده شد. قزلآلای پرورشی و سالمون دریای آتلانتیک میزان مناسبی از اسید چرب امگا۳ در مقابل اسید چرب امگا۶ داشت. در مقابل تیلاپیلای پرورشی نسبت ناسالمی از این اسیدهای چرب داشت.
محققان مصرف ماهی دریایی را توصیه میکنند. سالمون وحشی و حتی کنسرو سالمون وحشی، میزان بالایی امگا۳ دارد و منبع عالی پروتئین است.
بهتر است بر ماهیهای سرد آبی از قبیل سالمون، قزلآلای رنگینکمانی، ساردین، تون و ماهی کولی که همگی اسیدهای چرب سالم دارند تاکید شود
مطلبی درباره عوارض و فواید تیلاپیا نوشته دکتر طوبی اکبری متخصص قلب و عروق و عضو داک تاپ را بخوانید: