محققان دانشگاه استنفورد با قراردادن قطعهای در اندازه یک دانه فلفل در مغز موش موفق به کنترل رفتار موش شدند. این قطعه به صورت بینیاز از سیم، با بیرون از بدن موش ارتباط ایجاد کرده و در صورت گرفتن فرمان از طرف محققان، نور آبی در مغز موش ایجاد میکند. این پرتوهای آبی سلولهای مغز مهندسی شده در بخش کورتکس را تحریک میکند و این کار پیامهایی را به عضلات موش میفرستد. محققان این پروژه با این روش موفق شدند موش را وادار کنند که به جای حرکت تصادفی، در یک مسیر دایرهای شکل در قفس حرکت کند.
هر چند این نوع کنترل مغز در داستانهای عملی تخیلی جریان دارد اما به مدد فناوری اپتوژنتیک پژوهشگران قادراند نو را به سلولهای ویژهای از مغز موش بتابانند و مدار عصبی ویژهای را تحریک کنند. این فرآیند به محققان اجازه میدهد تا رفتار موش را به سادگی مورد مطالعه قرار دهند.
هدف از این پروژه، یافتن روشهای درمانی برای بیماریهای عصبی است. البته هنوز اپتوژنتیک روی مغز انسان مورد آزمایش قرار نگرفته است اما محققان از نقطه نظر تئوری به این نتیجه رسیدهاند که تابش نور و تحریک عصبی میتواند موجب رفع برخی مشکلات عصبی در انسان شود.
البته تابش مستقیم نور به مغز انسان چالش برانگیز بوده و محققان به دنبال یافتن روشهایی برای رفع این مشکل هستند. یکی از این روشها استفاده از سیمها و هدایت آن به درون مغز است. اما در این آزمایش از یک قطعه الکترونیکی استفاده شده که وارد بدن میشود. به دلیل ابعاد کوچک، بینیازی از سیم و باتری و سهولت کاربرد، این روش مزایای بیشتری نسبت به روشهای رایج دارد.
ساخت قطعه الکترونیکی کار سادهای است اما این که چگونه در بدن موش آن را به کار انداخت چالشهایی در پیدارد. این گروه از امواج رادیویی برای هدایت این قطعه استفاده کردند. محققان امیدوارند نتایج این پروژه بتواند به محققان علوم اعصاب کمک کند تا به دستاوردهای مهمتری برسند.
منبع: مرکز فناوری های همگرا