سیدحسن هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اینروزها از هر تریبونی استفاده میکند تا به منتقدانش پاسخ دهد. حالا میشود کلیدواژههای آقای وزیر را شناخت و دانست او چگونه از طرح تحول سلامت دفاع میکند و منتقدان را دشمنان دولت میخواند. با این حال در هفتههای اخیر بهنظر میرسد استراتژی رسانهای آقای دکتر هاشمی تغییر کرده است. حالا ایشان به صراحت منتقدان خود را به عبارتهای گوناگون مینوازند، از جانب مردم سخن میگویند و به وزارت رفاه حمله میکنند و ضمنا از دولت بهطور عام و طرح تحول سلامت به طور دفاع میکنند. جدیدترین اظهارات وزیر بهداشت که لحن بسیار تندی هم داشت، روز پنجشنبه در همایش بسیج جامعه پزشکی ایراد شد. در این همایش که میتوان آن را گردهمایی طیفهای گوناگون جامعه پزشکی دانست، وزیر فرصت را مناسب دانست و از خجالت همه منتقدان خود، اعم از وزرای سابق و نمایندگان مجلس و رسانهها و کارشناسان دیگر و… درآمد. او که نزدیک به ۹۰ دقیقه سخن گفت، بازهم عدهای از هملباسهای خود را «غضنفر» خواند. آقای وزیر ابتدا گزارشی از کارهای صورتگرفته در دوره تصدیاش ارائه کرد و همان ابتدا هم از نقدهای غیرمنصفانه گلایه کرد. هاشمی با مخالفانی که «سعی میکنند اذهان مردم را با فریبکاری مخدوش کنند» اتمام حجت کرد و از بسیجیان، جامعه پزشکی و کارشناسان خواست با نقد عالمانه، مطالبهگر حقوق مردم باشند. البته هاشمی نگفت منظورش از نقد عالمانه چیست و کدام نقد در سه سال گذشته را عالمانه میداند. جالب اینجا بود که ایشان در بخشی از سخنان تند خود تهدید کرد: «بنده شاید مجبور شوم دفعه بعد جور دیگری صحبت کنم.»
در ادامه وزیر بهداشت به سخنان مسعود پزشکیان در موسسه مطالعات دین و اقتصاد هم واکنش نشان داد و گفت: «برخی مخالفان که تریبون دست میگیرند، میگویند طرح تحول سلامت قانونی نبوده است و خلاف قانون عمل شده، من میخواهم بگویم این خدمات قانون بوده ولی در طول سالهای مختلف اجرا نشده است. مهمترین آن پرداخت از جیب مردم بود؛ همه میدانید در سه برنامه توسعه آمده بود که پرداخت از جیب مردم در نظام سلامت باید به ۳۰ درصد کاهش یابد اما طی این سالها درست عکس آن عمل شده است و مردم ۶۰ درصد و شاید بیشتر از جیب میپرداختند.» وی با اشاره به سیاستهای کلی نظام سلامت ادامه داد: «گرچه همچنان بخشی از این سیاستها مغفول مانده است، اما در کاهش پرداخت از جیب مردم پس از طرح تحول سلامت، قیمت لوازم و تجهیزات پزشکی ۴۲ درصد کاهش داشته است و مردم که پیش از این ۳۷ درصد این خدمات را از جیب میپرداختند و برای تهیه چاقو و قیچی و نخ بخیه و حتی لباس و دمپایی مجبور بودند خودشان هزینه کنند، دیگر با این مشکل مواجه نیستند.»
هاشمی به منتقدانی که معتقدند در طرح تحول بخش بهداشت و پیشگیری مغفول مانده نیز چنین جواب داد: «بودجه بهداشت را در سال ۹۲ نسبت به سال قبلش حداقل ۶۰ درصد افزایش دادیم اما مایه تاسف است که هنوز هم به خاطر کمکاریهای گذشته در امر بهداشت، این تعداد مرگ و میر زودرس داریم. در سالهای گذشته حوزه بهداشت را رها کرده بودند.»
وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنانش به خدمات وزارت تحت مسئولیتش در این دوره اشاره کرد و ادامه داد: «در همه دولتها زیر ۲ هزار تخت بیمارستانی ساخته میشد، ما تا کنون ۲۱هزار تخت بیمارستانی تحویل دادهایم. به اندازه ۲۵ تا ۳۰ سال گذشته در این حوزه خدمات ارائه شده است. به اندازه ۵۰ درصد کل تختهای ویژهای که در کشور وجود داشته ما تختهای ویژه تحویل دادهایم.»
وزیر بهداشت که شاهد حضور طریقتمنفرد، وزیر بهداشت دولت قبلی در این همایش بود، در بخش دیگری از صبحتهای خود گفت: «ما وزارت بهداشت را با بدهی تحویل گرفتیم و قرار شد یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده را به حوزه سلامت اختصاص دهند که آن هم به ما تحویل نشد.» وی ادامه داد: «بودجه طرح تحول سلامت در سال اول ۶ هزار و ۲۵۰ میلیارد تومان بود که در دو سال بعد این میزان کاهش یافت، اما در عین حال ما نه بیمارستانها را بستیم و نه از خدمات خود کم نکردیم.»
وزیر بهداشت افزود: «زمانی که پشت این تریبون صحبت میکنم، اولین جایی که راست یا دروغ بودن صحبتهای مرا بررسی میکند، بازرسی است. خود این دوستان نیز راست یا دروغ بودن صحبتهای بنده را بررسی میکنند ولی جرات ندارند که عذرخواهی کنند و بگویند آنچه که گفتید درست بوده است.» هاشمی با انتقاد از روش برخی رسانهها که کارانه پزشکان را به عنوان حقوقهای نجومی در تلویزیون و یا در سایتها نشان میدهند، گفت: «باید به این افراد گفت باانصافها! این حقوق نیست، بلکه پولی است که پزشک بابت کار بیشتر، ویزیت بیمارهای بیشتر و عملهای جراحی مختلفی که از ۶ صبح تا ۳ نیمه شب انجام داده، کسب کرده است. رتبه حقوق ما بعد از ۱۴ وزارتخانه قرار دارد.»
هاشمی ضمن گلایه از انتقادهای غیرسازنده تاکید کرد: «منتقدان یک بند از قانون را درنظر میگیرند، اما به بقیه بندها کاری ندارند. شما کی درباره اجرا نشدن قانون توسط بیمهها حرف زدید؟ طبق قانون بیمهها مکلفند ۶۰ درصد پرداخت را پس از ارائه سند پرداخت کنند و ۴۰ درصد آن را طی سه ماه بپردازد و در صورت تاخیر، مشمول جریمه شوند. اکنون بیمهها باید نزدیک به هزارمیلیارد تومان جریمه تاخیر در پرداخت بپردازند، این بخش قانون چرا اجرایی نمیشود؟ آیا تاکنون پرسیدهاید؟» وزیر بهداشت اضافه کرد: «بیمهها اکنون ۱۱ هزار میلیارد تومان به بیمارستانها و مراکز درمانی بدهکارند، امروز شرایط من این است که باید وام بگیرم برای بیمهها که طلب مراکز درمانی را بپردازند. آیا از این خندهدارتر در دنیا دیدهاید؟ سپس از بوق و تریبونی که دست آنهاست و از کسانی که در لباس ما برای آنها کار میکنند و به آنها یادداشت میدهند، باید انتقادهای غیرمنصفانه و حرف و حدیث هم بشنویم.»
سیدحسن هاشمی در ارتباط با جامعه پرستاران گفت: «چند غضنفر اینجا داریم که تا توانستند در این چند سال برای تقابل بین پزشک و پرستار حرف زدهاند که شما هم ساکت ماندید. باید گفت پرستاری که قبلاً ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان دریافتی داشت، هماکنون ۳ میلیون و ۳۶۰ دریافت میکند. طرح پلکانی گذاشتیم و بعد همه کسورات مالیات را هم اجرا کردیم و بعد از مالیات، دانشگاهی مانند دانشگاه تهران سقف تعیین کرد. بیش از این میخواهید چه کاری انجام دهیم؟ یک دفعه بگویید به بخش خصوصی بروید و مردم بیچاره را بفرستید، تا در بخش خصوصی پوستشان کنده شود. برای شما هم که مردم مهم نیستند زیرا کار و زندگی شما شعار دادن شده است. اگر بلد بودید به مردم برسید، وضع ما اینگونه نبود. چشم باز کرده و نگاه کنید جای دوری نروید. در همین پایتخت را ببینید که در این سی و خوردهای سال، چند تخت ساخته شده است؟»
هاشمی با اشاره به افتتاح بیمارستان فرقانی قم گفت: «من شرمنده شدم وقتی شنیدم پس از انقلاب هیچ بیمارستانی در این شهر ساخته نشده است. این وضعیت قم است. در همه جا همین است. درهمین تهران همه بیمارستانها قبل از انقلاب ساخته شده و همه دولتها به موضوع بهداشت و سلامت مردم بیتوجهی کردهاند.»
وزیر بهداشت که لحن سخنگفتنش تغییر کرده بود، در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به دیدارهایش با مقام معظم رهبری گفت: «بنده این حرفها را چند بار چه دربرنامه ثریا و چه در خبرگزاری فارس گفتهام که اگر اعتقاد دارید بروید بپرسید و اگر نه، پس چرا تخریب میکنید؟ آیا به نظر خودتان دارید خدمت میکنید؟ شما هر نقل قولی از رهبری کنید، بالاخره کنترلی هست. کسی حق ندارد هر چه دلش خواست بگوید. متاسفانه دروغ میگویند. کسی هم یقه اینها را نمیگیرد. پشت اینها یکی از هملباسیهای بنده که قبل از من در همین لباس خدمت میکرده قرار دارد. شما دارید جامعهای را بدنام میکنید که مردم هر شبانه روز به آن احتیاج دارند. آیا این اسلام است؟ اگر انقلاب نبود شماها کجا بودید؟ زمان انقلاب کجا بودید؟ چون مفت به دست آوردهاید، مفت نیز آبروی انقلاب و سرمایه هایش را هدر میدهید و از سرمایه آن استفاده میکنید. بعد جلسه میگذارید و ۳۰ جوان مخلص و متدین را جمع میکنید و به آنها میگویید بروید کارکنید، پزشکان را تحریک کنید، روی درآمد پزشکان تا میتوانید مطلب تهیه کنید و ما هم پشتتان هستیم. شما پولتان را از کجا میگیرید؟»
هاشمی در اینجای صحبتهایش جبهه دیگری باز کرد و سراغ وزارت رفاه رفت. او گفت: «میگویند طرح تحول سلامت باعث افزایش تقاضای القایی شده است، روز اول قرار بود بیمهها را خودمان اداره کنیم.» وی با اشاره به اینکه این آخرینبار است که در دولت فعلی درهمایش بسیج حاضر میشود ادامه داد:
« ما ۱۲ سال پیش ظلم بزرگی کردیم که سلامت مردم را دادیم دست یک بنگاه اقتصادی و آن را در وزارت رفاه قرار دادند و بعد اسم آن را رفاه گذاشتند، ولی بنده معتقدم حیف اسم رفاه که برای این وزارتخانه انتخاب کردند. این وزارت چه چیز برایش مهم است؟ برای او حقوق و سرمایهگذاری و مستمری مهم است و بعد هم میگوید حقوق باید به دست کارگران و بازنشستگان برسد، زیرا پزشکان وضعیت مالی خوبی دارند و این بدبختی ما شده است.» هاشمی گفت: «بنده میگویم تا بیمه درست نشود، نه تنها از طرح تحول که از سلامت هم چیزی نمیماند. بیمه کارش ریسکپذیری است، کارش حمایت از مردم محروم است، حکومت وظیفهاش تامین امنیت، رفاه و دانش مردم است. همه امورات ما افتاده دست سازمانی که در آسمان هواپیما و در دریا کشتی دارد، پتروشیمی و دخانیات و دارو دارد.»
وزیر بهداشت با طرح این پرسش که در زمان وزارت چه کسی و به چه بهانهای سلامت مردم به تامین اجتماعی واگذار شد، یادآور شد: «گفتند خریدار و فروشنده باید از هم جدا باشد تا حقوق مردم رعایت شود. حالا اینگونه شده است؟ اکنون که۵۰ درصد دارو را آنها دارند میفروشند و هرچه گرانتر بفروشند، به نفعشان است. خدمت را هم که مستقیم میدهند، چرا پرستار و پزشک من نتواند پولش را بگیرد ولی آنها سر ماه پولشان را بگیرند. بنابراین ما فکر میکردیم بیمهها را میدهند و ما میتوانیم هزینهها را کنترل کنیم. تصور من این بود و به شهادت آمار، درست هم بود که ما چون کمبود تخت داریم تقاضای القایی نمیتواند اتفاق بیفتد و وقتی خدمات گسترش یافت، بیمهها باید کنترل کنند، نه اینکه چک سفید را بدهند دست پزشک و موسسه و… بعد چون بیمه کارش را درست انجام نداده، تقصیر را گردن طرح تحول سلامت بیندازد.»
هاشمی با انتقاد از همپوشانی بیمهها افزود: «۶/۶ میلیون نفر در حال حاضر همپوشانی بیمهای دارند که ۱۳۰۰ میلیارد تومان هزینه اضافی به کشور تحمیل میکند. چرا حاضر نیستند بیمهها تجمیع شود که گیر کار درآید؟ چرا دو بار از جیب مردم و دولت بر میدارند؟ چرا نمیخواهند ساختار را اصلاح کنند؟ چون منافع آنها به مخاطره میافتد.» وی تاکید کرد: «قرار بود ۵ میلیون نفر بیمه رایگان شوند ولی رفتند ۱۱ میلیون را بیمه کردند. خوب چرا وقتی منابع آن را نداشتید رفتید بیمه کردید و حالا مشکل را گردن طرح تحول میاندازید؟» وزیر بهداشت تصریح کرد: «من از پشت این تریبون اعلام میکنم در طول ۳۰ سال گذشته سهم درمان کارگرانی که برخی سنگشان را به سینه میزنند، خرج درمان آنها نشده. در همین یک سال گذشته از کارگر پول گرفتند اما پول درمان کارگران را ندادند. سهم درمان کارگران را جای دیگر هزینه کردند، البته امیدوارم جای خلافی هزینه نکرده باشند. سازمان تامین اجتماعی در ماه رقمی حدود ۴ هزار میلیارد تومان حق بیمه از بیمه شدگان خود میگیرد که ۹ بیستوهفتم آن که باید خرج درمان کارگران شود، مشخص نیست کجا میرود.»
هاشمی گفت: «من که نمیتوانم در بیمارستان را ببندم و کار بیمار را راه نیندازم. وزارت نیرو نیستم که پروژهام را تعطیل کنم. من باید به مردم خدمات بدهم، حتی اگر بدهکار باشم. تولیت چندگانه در سلامت جواب نمیدهد. شورای عالی بیمه همهکاره است. وزیر بهداشت در این شورا فقط یک رای دارد. رهبری نوشتند تولیت با وزارت بهداشت است ولی در عمل چنین نشده است.» هاشمی گفت: «من چه گناهی دارم آمدم ایستادم کار مردم را بسازم هیچ انتظاری هم نداشتم غیر از اینکه ثابت کنم که ما در ۳۷ تا ۳۸ سال پیش انقلاب کردیم از این جنس بودیم. ما دنبال رانت، دزدی نجومی، سوءاستفاده و پست نبودیم. آمدیم کار کنیم اما چه کسانی امروز ما را کتک میزنند؟ کار دست کسی افتاده است که نه انقلاب دیده نه امام و نه جنگ اما خودشان را عقل کل میدانند و فکر میکنند خودشان انقلابگر هستند و اگر صحبت از آقا میکنند تا جایی که تایید خودشان باشد میگوید.»
سیدحسن هاشمی گفت: «در جامعه پزشکی کرم از خود درخت است یعنی بعضی پشتپردهها را میبینند دولتهای پیشرفته دنبال پالنگی انداختن نیستند. بنده شاید مجبور شوم دفعه بعد جور دیگری صحبت کنم. جلوی غضنفرها را بگیرید. آن آقا اگر عُرضه داشت یک بار خود را عرضه کرده و الان کنار رفته است.»
وزیر بهداشت در ادامه همه را به انصاف دعوت کرد و گفت: «من تکلیفم را انجام دادهام. به رهبری و مجلس و همه گفتهام و در جمع شما پزشکان عزیز هم تاکید میکنم تا بیمه درست نشود، سلامت مردم سامان نمیگیرد. متولی بدون منابع، کاری از پیش نمیبرد. کسانی که نمیخواهند سلامت مردم تامین شود و منافعشان به خطر بیفتد، نمیگذارند ساختار بیمهها اصلاح شود.» هاشمی خطاب به پزشکان بسیجی گفت: «شما که در طول این سالها درخط مقدم جبهه بودید و جلوی خاکریزها و خط شکن بودید، میدانم از شنیدن اخبار آسیبهای اجتماعی دلگیر میشوید و دلتان به درد میآید. ما رتبه اول را در حوادث رانندگی داریم و مردم از بیماریهای روان و افسردگی و… رنج می برند. یک میلیون و خردهای معتاد و… و ۱۵میلیون پرونده قضایی داریم. من به شما میگویم رسانههای بیتعهد بار تقابل اجتماعی و بیماریهای روان را بیشتر میکنند و رسانههایی که بر طبل اختلاف میکوبند و آمار جعلی میدهند، روزبهروز بیماران اعصاب و روان و در نتیجه کار شما را بیشتر میکنند.»
وزیر بهداشت افزود: «در پایان میخواهم بگویم مردم در موضوع سلامت و بهداشت مشکل دارند. باید دولتها و مجالس در این حوزه سرمایهگذاری کنند. ولی اقتصادیها برایشان سلامت اولویت ندارد. آنها به فکر کارخانه و پالایشگاه و… هستند. بیمارستانسازی که صرفه اقتصادی ندارد.» وی تاکید کرد: «ما حافظ حقوق مردم هستیم. باید کاری کنیم توجه به حوزه سلامت کاهش پیدا نکند. مردم در مسئله رفاه اجتماعی با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکنند، چرا چشمها را بستهایم و نمیخواهیم ببینیم؟ من از شما میخواهم رفاه و سلامت مردم را از همه مطالبه کنید.»
منبع:روزنامه سپید